Otázka: Kvalita služeb
Předmět: Cestovní ruch a hotelnictví
Přidal(a): Kristýna Koutníková
DEFINICE KVALITY
- Definice: Vyvážený poměr užitných vlastností statků a služeb, které uspokojují konkrétní potřeby zákazníka
- podpora: udílení národních cen za kvalitu
- v ČR:
- Česká společnost pro jakost
- Nadace pro udělování cen jakost
- ceny: Czech made, mezinárodní – ISO normy
HLEDISKA KVALITY
- Technický aspekt kvality
-
- měřitelné parametry, mohu srovnat s normou
- př.: dodržování hygieny, spotřebních lhůt, hmotnosti, míry nápojů, kvality surovin
- také správné účtování ceny!!!
- nejčastěji porušován
- Ekonomický aspekt kvality
-
- náklady na „kvalitu“ x efekt z těchto nákladů
- reakce zákazníka na námi nabízenou míru kvality
- projeví se v cenách
- Sociologický aspekt kvality
-
- každá skupina má jiné představy o kvalitě
- společné rysy: hygiena, slušný personál apod.
- Právní aspekt kvality
- Psychologický aspekt kvality
-
- odraz kvality ve vědomí zákazníka
- obraz kvality můžeme dotvořit i nehmotnými prvky (barevnost, výzdoba, hudba, grafika menu, cena 39,90 x 40,20)
- důraz na výběr personálu
KONTROLA
- Cíl: poznání skutečného stavu, porovnání s žádoucím a usměrnění dalších činností směrem k žádoucímu
- nutný prvek dosažení a udržení kvality
Formy kontroly
- Úplná x dílčí
- Věcná (provozní) x finanční
- Soustavná x namátková
- Vnitřní x vnější
Vnitřní kontrola =) nejdůležitější, provádí podnikatel sám, kontroluje provozní chod a tzv. zrcadlo – denní tržby x expedice kuchyně / výčep
VNĚJŠÍ KONTROLNÍ ORGÁNY
- Ministerstvo průmyslu a obchodu
-
- celková ochrana zájmů spotřebitele
- Česká obchodní inspekce
- od 1999 omezené pravomoci – přešetří pouze ekonomické poškození zákazníka (míra, váha, cena, kvalita)
- Ministerstvo zemědělství
-
- Česká zemědělská a potravinářská inspekce
- potraviny neživočišného původu, vzorky
- Státní veterinární správa
- Ministerstvo zdravotnictví
-
- Hygienická služba
- Další – Živnostenské úřady, Úřad práce, Finanční úřad, Úřad bezpečnosti práce, ….