Otázka: Náklady a výnosy
Předmět: Ekonomie
Přidal(a): matyka97
NÁKLADY = spotřebované vstupy vyjádřené v peněžních jednotkách
VÝNOSY = vyprodukované a prodané výstupy vyjádřené v penězích
-výnosy, které se vztahují k podaným výkonům, se nazývají tržby
HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK = rozdíl mezi výnosy a náklady
Zisk – pokud je HV kladný
- Odvádí jako DPH do SR
- Ponechá si pro potřeby podniku
Ztráta – pokud je HV záporný
Rozdělení NÁKLADŮ:
Pro potřeby účetnictví:
- PROVOZNÍ – souvisejí s hlavní činností podniku
- př. materiál, odpisy, mzdové N, energie, opravy, doprava,…
- FINANČNÍ – spojeny s pohybem peněz při placení
- př. placené úroky,…
- MIMOŘÁDNÉ – vznikají z neplánovaných/neobvyklých situací → těžké ovlivnit
- př. škody,…
Podle kalkulace:
- PŘÍMÉ (=jednicové) – lze snadno stanovit na jednotku (výrobek), př. pár bot
- NEPŘÍMÉ (=režijní) – nelze je stanovit přímo na jeden výrobek
Podle vztahu k objemu výroby prodeje
- FIXNÍ = stálé, pevné (př. nájemné, odpisy)
- VARIABILNÍ = proměnlivé, jejich výše se mění podle produkce
- Proporcionální – př. spotřeba materiálu
- Progresivní – rychleji než objem produkce – př. náklady na přesčasové mzdy
- Degresivní – pomaleji než objem produkce
Rozdělení VÝNOSŮ:
- PROVOZNÍ – souvisejí s hlavní činností podniku
- př. prodej statků, služeb,…
- FINANČNÍ – spojeny s pohybem peněz
- př. přijeté úroky,…
- MIMOŘÁDNÉ – vznikají z neplánovaných/neobvyklých situací → těžké ovlivnit
- př. přijeté náhrady škod od pojišťovny,…
KALKULACE
= stanovení ceny
Obvykle se cena stanovuje jako součet NÁKLADŮ + ZISKU + DPH
DPH má 3 sazby: základní – pro většinu výrobků a služeb (21% z ceny)
snížená – pro většinu potravin (15% z ceny)
druhá snížená – kojenecká výživa, knihy, farmacie (10%)(od roku 2015)
→některé věci jsou do DPH osvobozeny (fin. činnosti, pošta, zdravotnictví,…)
- Předběžná – před zahájením, předpokládané náklady
- Výsledná – po provedení výkonu, obsahuje skutečné náklady
Stanovení nákladů na kalkulační jednici
- Přímé náklady (=jednicové)
– u předběžných kalkulací se stanoví na kalkulační jednici podle norem
(norma spotřeby materiálu, výkonová norma času, hodinový mzdový tarif)
- Nepřímé náklady (=režijní)
– nejprve se stanoví celkový objem, poté se vypočítá podíl na kalkulační jednici
→ 3 ZPŮSOBY:
Kalkulace dělením
– nejjednodušší postup
– pokud podnik vyrábí 1 druh výrobku
Postup: celková částka se vydělí množstvím výrobků
Kalkulace dělením pomocí poměrových čísel
– pokud podnik vyrábí několik stejnorodých výrobků, které se od sebe liší velikostí, objemem,…
Kalkulace přirážková
– pokud podnik vyrábí několik různorodých výrobků
Postup: režijní náklady se na jednici stanoví pomocí přirážky
→Přirážka vyjadřuje poměr režijních nákladů k rozvrhové základně
→rozvrhovou základnu si zvolí podnik většinou sám, nejčastěji je to přímý materiál, přímé
mzdy nebo celkové přímé náklady
KALKULAČNÍ VZOREC
=tvoří jednotlivé položky přímých a nepřímých nákladů
- PMa – základní materiál – na kalkulační jednici (př. dřevo na 1 židli)
- PMz – přímá mzda – – l l – (př. mzdy výrobních dělníků)
- OPNá – ostatní přímé náklady, – l l – (př. pojistné – sociální+zdravotní)
- VR – výrobní režije→ náklady vznikající ve výrobním středisku (př. odpisy, opravy, údržba)
=> VLASTNÍ NÁKLADY VÝROBY
- ZR – zásobovací režije – náklady vznikající při zásobování podniku, skladováním materiálu (př. mzda skladníka, odpisy ze skladu,…)
- SR – správní režije – náklady vznikající ve správě podniku (př. mzdy účetní, sekretářky, poštovné)
- ON – odbytové náklady – prodej a skladování výrobků
=> VLASTNÍ NÁKLADY VÝKONU
- Zisk + DPH
=> PRODEJNÍ CENA
CK – zisk
CA – provize
*riziko neobsazenosti – 25%
*riziko změny kurzu
VALUTY = peníze zahraničních měn v hotovosti
DEVIZY ´= bezhotovostní zahraniční měna