Podnikání ve stravování a v hotelnictví, Organizační struktura

Proč je zakázané kopírování? 💾 Stáhnout materiálVIP členstvíNahlásit chybu

 

Otázka: Podnikání ve stravování a v hotelnictví, Organizační struktura

Předmět: Podnikání, Hotelnictví

Přidal(a): Pawel Chramosta

 

Podmínky

Podnikání ve stravování a v hotelnictví má jen několik všeobecných podmínek, mezi které patří Dosažení věku 18 let, bezúhonnost a způsobilost k právním úkonům. Když všechny tyto základní kroky splňujeme, tak nám stačí prokázat odbornou způsobilost, která lze prokázat dokladem o řádném ukončení středního vzdělání s výučním listem v příslušném oboru, O řádném ukončení SŠ s mat, v příslušném oboru a o řádném ukončení VOŠ v oboru. (Jedině se vztahuje výjimka na podávání snídaní v ubytovacích zařízeních do 10 lůžek)

 

Co vše zahrnuje podnikání v hotelnictví a stravování

Společné stravování:

Představuje činnost spojenou s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou pokrmů i nápojů pro velké skupiny obyvatelstva, které je organizováno mimo domácnost. Stravování se uskutečňuje buď za plnou nebo částečnou úhradu v prostorách, které jsou většinou spojeny i s výrobou.

 

Ubytovací a hotelové služby

Ubytovací služby zahrnují poskytování přechodného ubytování mimo domov. S ubytovacími službami souvisí i poskytování stravovacích a dalších služeb, které host potřebuje např. kosmetické služby, praní a žehlení prádla, sportovní a společenské služby a další. Hotelnictví je nedílnou součástí cestovního ruchu, a proto je nazýváno hotelovým průmyslem.

 

Kategorie – rozdělení dle druhu poskytovaných služeb

  • Hotel – Ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty, vybavené pro poskytování přechodného ubytování a služeb s nimi spojené, zařazení max. do 5 tříd.
    • * Tourist
    • ** Standart
    • *** Komfort
    • **** First class
    • ***** Luxus
  • Hotel Garni – Poskytuje ubytování a omezené stravovací služby – většinou jen snídaně, zařazení do 4 třid.
  • Pension – Ubytovací zařízení nejméně s 5 pokoji, s omezeným rozsahem společenských služeb. Člení se do čtyř tříd.
  • Depandance – Vedlejší budova ubytovacího zařízení bez vlastní recepce.
  • Ostatní ubytovací zařízení – ubytovny, koleje, internáty, kempy, skupiny chat nebo bungalovy.

 

Sít podniků restauračního stravování a hotelnictví

Hlavní část

  • Sítí rozumíme soubor zařízení, který slouží veřejnému stravování a ubytování. Tato sít vznikala postupně podle poptávky.
  • Podle místa působnosti rozlišujeme síť jednotek
    • ve městě
    • na venkově
    • v rekreačních oblastech
  • Podle doby provozu rozlišujeme zařízení
    • s celoročním provozem
    • se sezonním provozem

 

Hostinská zařízení se podle funkce, kterou plní člení na

  • zařízení s funkcí stravovací
  • zařízení s funkcí doplňkovou
  • zřízení s funkcí společensky zábavní
  • denní bar
  • grill bar
  • pizzerie
  • snack bar
  • aperitiv bar
  • lobby bar
  • noční bar
  • vinárna
  • kavárna
  • hostinec
  • pivnice
  • výčep piva

 

Organizační struktura hotelů

Organizace hotelů záleží na kategorii a třídě, na kapacitě a umístění ubytovacího zařízení, Provoz hotelu zajišťují tři základní úseky stravovací, ubytovací, technický.

 

Stravovací úsek

Úkolem stravovacího úseku hotelu je zajišťovat a poskytovat stravovací služby především ubytovaným hostům, ale také hostům zvenčí a personálu. V každé hotelu musí být zajištěno celodenní stravování pro ubytované hosty, výjimku tvoří hotel garnýž, kde se většinou zajišťují a podávají jen snídaně.

 

Ubytovací

Se dělí na dvě části

  • Část příjmu, která tvoří recepce
  • Část lůžková Neboli úsek pro hotelové pokoje. V obou úsecích probíhají činnosti, které jsou pro zajištění kapacity a spokojenosti hostů. V hotelu musí být zajištěn třísměnný provoz nebo noční služba

A technická slouží k údržbě hotelů

 

Materiální a finanční podmínky pro podnikání

Hlavní část

  • Každý podnikatelský subjekt potřebuje pro svou podnikatelskou činnost investiční
  • Majetek a oběžný majetek. Investiční majetek tvoří budovy a stavby, stroje, zařízení a dopravní prostředky.
  • Budovy, haly a stavby představují hmotný investiční majetek který je
    • Majetkem podnikatele a pro podnikatelskou činnost a v hotelnictví a restauračním stravování byl vybudován.
    • Majetkem podnikatele, ale pro podnikání a v hotelnictví jej bude třeba rekonstruovat a přestavět.
    • Možné získat pronájem. Při získávání prostor pro podnikání pronájmem od právních subjektů nebo občanů je nutné písemně uzavřít smlouvu o nájmu, která by měla minimálně obsahovat
      • Předmět a účel nájmu
      • vyšší a splatnost nájemného a způsob jeho platby
      • dobu, na kterou se smlouvá uzavírá
    • Možné získat novou výstavbou. Výstavbě nových ubytovacích a gastronomických objektů nebo jejich rekonstrukci a modernizaci musí přecházet marketingová studie poptávky a nabídky.
  • Investiční majetek – do kterého patří například software.


Další podobné materiály na webu: