Otázka: Podnikání ve stravování a v hotelnictví, Organizační struktura
Předmět: Podnikání, Hotelnictví
Přidal(a): Pawel Chramosta
Podmínky
Podnikání ve stravování a v hotelnictví má jen několik všeobecných podmínek, mezi které patří Dosažení věku 18 let, bezúhonnost a způsobilost k právním úkonům. Když všechny tyto základní kroky splňujeme, tak nám stačí prokázat odbornou způsobilost, která lze prokázat dokladem o řádném ukončení středního vzdělání s výučním listem v příslušném oboru, O řádném ukončení SŠ s mat, v příslušném oboru a o řádném ukončení VOŠ v oboru. (Jedině se vztahuje výjimka na podávání snídaní v ubytovacích zařízeních do 10 lůžek)
Co vše zahrnuje podnikání v hotelnictví a stravování
Společné stravování:
Představuje činnost spojenou s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou pokrmů i nápojů pro velké skupiny obyvatelstva, které je organizováno mimo domácnost. Stravování se uskutečňuje buď za plnou nebo částečnou úhradu v prostorách, které jsou většinou spojeny i s výrobou.
Ubytovací a hotelové služby
Ubytovací služby zahrnují poskytování přechodného ubytování mimo domov. S ubytovacími službami souvisí i poskytování stravovacích a dalších služeb, které host potřebuje např. kosmetické služby, praní a žehlení prádla, sportovní a společenské služby a další. Hotelnictví je nedílnou součástí cestovního ruchu, a proto je nazýváno hotelovým průmyslem.
Kategorie – rozdělení dle druhu poskytovaných služeb
- Hotel – Ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty, vybavené pro poskytování přechodného ubytování a služeb s nimi spojené, zařazení max. do 5 tříd.
- * Tourist
- ** Standart
- *** Komfort
- **** First class
- ***** Luxus
- Hotel Garni – Poskytuje ubytování a omezené stravovací služby – většinou jen snídaně, zařazení do 4 třid.
- Pension – Ubytovací zařízení nejméně s 5 pokoji, s omezeným rozsahem společenských služeb. Člení se do čtyř tříd.
- Depandance – Vedlejší budova ubytovacího zařízení bez vlastní recepce.
- Ostatní ubytovací zařízení – ubytovny, koleje, internáty, kempy, skupiny chat nebo bungalovy.
Sít podniků restauračního stravování a hotelnictví
Hlavní část
- Sítí rozumíme soubor zařízení, který slouží veřejnému stravování a ubytování. Tato sít vznikala postupně podle poptávky.
- Podle místa působnosti rozlišujeme síť jednotek
- ve městě
- na venkově
- v rekreačních oblastech
- Podle doby provozu rozlišujeme zařízení
- s celoročním provozem
- se sezonním provozem
Hostinská zařízení se podle funkce, kterou plní člení na
- zařízení s funkcí stravovací
- zařízení s funkcí doplňkovou
- zřízení s funkcí společensky zábavní
- denní bar
- grill bar
- pizzerie
- snack bar
- aperitiv bar
- lobby bar
- noční bar
- vinárna
- kavárna
- hostinec
- pivnice
- výčep piva
Organizační struktura hotelů
Organizace hotelů záleží na kategorii a třídě, na kapacitě a umístění ubytovacího zařízení, Provoz hotelu zajišťují tři základní úseky stravovací, ubytovací, technický.
Stravovací úsek
Úkolem stravovacího úseku hotelu je zajišťovat a poskytovat stravovací služby především ubytovaným hostům, ale také hostům zvenčí a personálu. V každé hotelu musí být zajištěno celodenní stravování pro ubytované hosty, výjimku tvoří hotel garnýž, kde se většinou zajišťují a podávají jen snídaně.
Ubytovací
Se dělí na dvě části
- Část příjmu, která tvoří recepce
- Část lůžková Neboli úsek pro hotelové pokoje. V obou úsecích probíhají činnosti, které jsou pro zajištění kapacity a spokojenosti hostů. V hotelu musí být zajištěn třísměnný provoz nebo noční služba
A technická slouží k údržbě hotelů
Materiální a finanční podmínky pro podnikání
Hlavní část
- Každý podnikatelský subjekt potřebuje pro svou podnikatelskou činnost investiční
- Majetek a oběžný majetek. Investiční majetek tvoří budovy a stavby, stroje, zařízení a dopravní prostředky.
- Budovy, haly a stavby představují hmotný investiční majetek který je
- Majetkem podnikatele a pro podnikatelskou činnost a v hotelnictví a restauračním stravování byl vybudován.
- Majetkem podnikatele, ale pro podnikání a v hotelnictví jej bude třeba rekonstruovat a přestavět.
- Možné získat pronájem. Při získávání prostor pro podnikání pronájmem od právních subjektů nebo občanů je nutné písemně uzavřít smlouvu o nájmu, která by měla minimálně obsahovat
- Předmět a účel nájmu
- vyšší a splatnost nájemného a způsob jeho platby
- dobu, na kterou se smlouvá uzavírá
- Možné získat novou výstavbou. Výstavbě nových ubytovacích a gastronomických objektů nebo jejich rekonstrukci a modernizaci musí přecházet marketingová studie poptávky a nabídky.
- Investiční majetek – do kterého patří například software.