Otázka: Racionální systém stravování
Předmět: Hotelnictví
Přidal(a): janulka
Racio = rozumný (řecký překlad) – racionální výživa obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek, vitamínů a odpovídá současným poznatkům a cílům společnosti. Pro člověka je přirozená strava smíšená, která odpovídá jeho fyzickým potřebám, Množství a složení stravy je ovlivněno pohlavím, tělesným zatížením, věkem, zdravotním stavem a prostředím
Energetická hodnota stravy
Jednotka en
- KJ
- Kcal
Pravidlo – příjem energie má být roven výdeji energie. Pravidlo neplatí pro děti, těhotné a kojící ženy, aktivní sportovce. Při nedodržení pravidla u běžného jedince dochází buď k nadváze, nebo podváze
Bazální metabolismus (základní, klidové) – tímto termínem označujeme množství vydané energie v klidu za přesně stanovených podmínek (ráno vleže před opuštěním lůžka, nalačno), která je nutná k zajištění životní důležitých tělesných funkcí na 24 hodin. Jeho hodnota závisí na věku, pohlaví a velikosti těla. BM je potřeba cca 5000 Kj, u mužů o 7% vyšší
Celkový metabolismus-vyjadřuje množství energie potřebné k zajištění BM, pohybu, trávení, termoregulace. Hodnoty se liší podle věku a fyz. zatížení.
Složení stravy – zastoupení živin
- Ideální poměr základních živin je 15% bílkovin, 25-30% tuků a 55-60% sacharidů. V konzumaci tuků dáváme přednost rostlinným (2/3) před živočišnými (1/3). Poměr rostlinných a živočišných bílkovin by měl být 1:1
Rozvržení jídla během dne
- Jíme minimálně 5 krát denně
- Obsah energie a živin
- Snídaně – 25%- sacharidy
- Přesnídávka – 10% – sacharidy
- Oběd – 30%
- Svačina -15% – bílkoviny
- Večeře – 20% – bílkoviny
- Mezi jednotlivými jídly je 3-4 hodinový interval. Hlavním jídlem dne je oběd. Energetická a výživová hodnota snídaně má být větší než večeře. Poslední jídlo 3 hodiny před spánkem.
Technika přípravy pokrmů
- Volíme šetrné způsoby úpravy, které nesníží biologickou hodnotu (obsah vitamínu) a nezvýší obsah energie popřípadě škodlivých látek (uzení, smažení, grilování, pečení). Nejvhodnější je konzumovat ovoce a zeleninu v sýrovém stavu (oxidace = ztráta vitamínů)vhodné tepelné úpravy jsou vaření a dušení.
Prostředí a způsob konzumace jídla
- Jíme v klidném a příjemném prostředí bez rušivých vlivů (chůze, hluk, TV) každé sousto důkladně prožvýkáme, všechny tyto faktory mají vliv na fyziologické pochody při trávení.
Pitný režim
- Pravidelní příjem tekutin během dne (2.5l), nejlépe kvalitní voda.
Výživová pyramida
- Je obrazové znázornění denního jídelního plánu, který souží jako pomůcka pro volbu potravin splňující požadavky zdravé výživy. V přízemí pyramidy jsou potraviny, které se mají konzumovat v největším množství, ve vyšších patrech jsou potraviny, které se mají konzumovat méně.
Počet porcí
- 1) cereálie, mysli, pohanka, pečivo, těstoviny -3-6 porcí
- 2) zelenina – 3-5 porcí
- 3) ovoce 2-4 porcí
- 4) mléko a mléčné výrobky – 2-3 porce
- 5) kuřecí, dietní, krůtí, vepřové maso, vejce, ryby, luštěniny – 1-2 porce
- 6) tuk, oleje, cukry, sůl a potraviny na ně bohaté – 0-2 porce
Pohybová aktivita
- Denně bychom měli zařadit 45 minut aktivního pohybu. Může být i chůze, domácí práce, práce na zahrádce apod.