Vlivy působící na zboží – maturitní otázka

 

   Otázka: Vlivy působící na zboží

   Předmět: Zbožíznalství, Logistika

   Přidal(a): veronika28

 

 

Vlivy působící na zboží

  • působí ve sféře oběhu zboží
  • mohou zboží změnit natolik, že se stane nejakostním, nekvalitním, nepouživatelným
  • změny v užitné hodnotě mohou být dočasné (po skončení vlivu zanikají) trvalé (neprodejnost, nepouživatelnost,…)

 

Druhy vlivů

  • Fyzikální
  • Chemické
  • Fyzikálně chemické
  • Biologické
  • Morální opotřebení
  • Společenské (škody na zboží, krádeže)

 

Vlivy mechanické

  • Působí na zboží převážně při přepravě, skladování, ale i při prodeji
  • Do mechanických vlivů řadíme:
    • a) tlaky – při stohování výrobku, při ukládání většího množství
    • b) nárazy – vznikají při pádech a při vzájemných nárazech zboží (přeprava)
    • c) vibrace – otřesy při dopravě
  • působení těchto vlivů nelze úplně vyloučit
  • zmírňuje se vhodnou volbou obalů, dopravních prostředků

 

1. Vlivy fyzikální (klimatické)

TEPLOTA

  • ovlivňuje vlastnost zboží např. plasty, drogistické zboží
  • pro tyto druhy existuje určitá teplota, která je pro udržení jakosti nejvhodnější
  • zvláštně nepříznivě působí změny teploty

 

Stoupající teplota

  • tání látek s nízkým bodem tuhnutí (rozmražené výrobky, deformace svíček,…)
  • enzymatické procesy ovlivňuje v přírodních tkaninách a tím urychlíme rozklad
  • příznivé podmínky pro růst mikroorganismů zejména u potravin (plísně)
  • zvyšuje odpařování vody a těkavých látek (vysychání potravin, odpařování lihu)
  • způsobuje sublimaci (vyplňování tuhé látky) dezodorantů
  • je příčinou srážení emulzí (pleťové krémy, majonéza)
  • zvyšuje objem a délku výrobků s vysokou roztažností

 

Klesající teplota

  • vylučování rozpuštěných látek (zákal piva, zákal voňavek)
  • křehkost většiny výrobků z plastů včetně obalů
  • rozpad emulzí

 

Teploty pod bodem mrazu

  • znehodnocení některých druhu potravinářského zboží i průmyslového (brambory,…)
  • roztržení obalů u výrobků s vyšším obsahem body

 

VLHKOST

  • obsah vodní páry ve vzduchu, rozlišujeme vlhkost absolutní a relativní

 

Absolutní teplota

  • množství vady obsažené v 1m vzduchu, vyjadřuje v gramech
  • obsah vodní páry ve vzduchu je omezen horní hranicí, která je závislá na teplotě
  • čím je teplota vyšší, tím více vodní páry je vzduch schopen pohltit

 

Relativní vlhkost vzduchu

  • vždy se vztahuje k určité teplotě
  • je to poměr skutečného množství vodní páry, které při dané teplotě obsahuje 1mvzduchu k množství, které je vzduch při dané teplotě schopen pohltit
  • vyjadřuje se v %, je to procento nasycení vzduchu vodní parou

 

SVĚTELNÉ ZÁŘENÍ

– působí na mnoho druhů zboží nepříznivě, jednotlivé jeho složky se na tom podílí

  • Ultrafialová složka světelného zařízení – urychluje chemické reakce
  • Viditelná složka světelného záření – růst mikroorganismů, nežádoucí změny vzhledu
  • Infračervená složka světelného zařízení – zvýšení teploty ozařovaného materiálu

– nejvíce škodí zboží přímé sluneční záření, méně rozptýlené denní světlo

 

PRAŠNOST

– prach jsou drobné tuhé částice rozptýlené ve vzduchu, vznášející se v ovzduší

– prach znehodnocuje vzhled zboží, zhoršuje hygienický stav nebaleného zboží

 

2. Chemické vlivy

A) průmyslové havárieúniky plynů, při zasažení může způsobit nepoužitelnost

B) působení chemicky agresivního zboží – svými výpravy působí na jiné druhy zboží, obaly i zařízení provozovny (rozpouštědla, ředidla,…)

 

3. Fyzikálně-chemické vlivy

  • nejdůležitějším důsledkem působení těchto vlivů je KOROZE
  • spočívá v tom, že chemické sloučeniny, které tvoří určité zboží reaguje s chemickým  prostředím a důsledkem je narušení zboží
  • podle prostředí, které na zboží působí rozlišujeme korozi takto:
    • A) atmosférickou
    • B) půdní
    • C) biologickou
  • korozí podléhají všechny materiály, nejen kovy, plasty,…

 

4. Biologické vlivy

A, Vnitřní (interní)

  • u potravinářského zboží působením enzymů
  • enzymy jsou složité organické látky přítomné v rostlinném a živočišném těle
  • enzymy rozkládají složité organické látky (bílkoviny, tuky, sacharidy) na jednodušší

 

B, Vnější (externí)

  • vyplývají z přítomností živých organismů
  • jde o škůdce rostlinného původu a živočišného původu

 

MIKROORGANISMY

  • jednobuněčné organismy lišící se tvarem, způsobem a rychlostí rozmnožování
  • podle látkové výměny dělíme :

 

A,  Autotrofní – všechny složky těla z minerálních látek s využitím sluneční energie

B, Heterotrofní – potřebují část živin organického původu

 

  • způsobuje rozklad, dostávají se na povrch zboží nebo pronikají dovnitř
  • svou činností většinou zboží znehodnocuje
  • celá řada mikroorganismů se využívá v potravinářství a lékařství
  • do této skupiny patří BAKTERIE, KVASINKY, PLÍSŇĚ

 

Bakterie

  • tvar tyčinkovitý (bacily), kulovitý (koky), rohlíčkovitý (vibria) a spirálovitý (spirila)
  • vytváří spory a tím jsou schopny přežívat i za nepříznivých podmínek
  • způsobuje hnití a některé druhy kvašení

 

Kvasinky a kvasinkové organismy

  • patří mezi houby, jsou jednobuněčné
  • rozmnožují se převážně pučením, přenáší se vzduchem a hmyzem
  • mají schopnost zkvašovat cukry
  • pravé kvasinky jsou využívány v potravinářském průmyslu
  • nepravé kvasinky vyvolávají nežádoucí kvašení (zákal piva, zkvašení medu,…)

 

Plísně

  • patří mezi houby
  • plesnivění podléhá zboží organického původu s vyšším obsahem vody, dusíkatých látek a sacharidů
  • je podmíněno mikroklimatickými podmínkami
  • počínající plesnivění se projevuje charakteristickým pachem, později zbarvení
  • dochází ke štěpení sacharidů, bílkovin, tuků a organických kyselin
  • vytváří se podmínky pro napadení hnilobnými bakteriemi

 

Zásady skladování (Skladovací podmínky)

  • zásada obměňování zásob
  • zásada nedovoleného sousedství (koření x drogerie)
  • vhodné skladování
  • podmínky CTeplota
  • přehled a rozmisťování zboží
  • hygiena a vhodné typy skladu

 

Druhy skladů

Otevřené sklady

  • – pouze úprava podkladu a podlahy, jsou oplocené
  • – chrání zboží před odcizením
  • – skladujeme zboží odolné klimatickým vlivům (štěrk, písek, řezivo,…)

Polootevřené sklady

  • – zastřešené, bez stěn
  • – chrání před vodními srážkami (cihlářské zboží, sklářské zboží)

Uzavřené sklady

  • – jednopodlažní halové, vícepodlažní, podsklepené, klimatizované, neklimatizované,..
  • – používají se pro skladování většiny sortimentních skupin zboží (drogerie,textil,elektro,…)

Speciální sklady

  • – splňují podmínky uzavřených skladů, jsou klimatizovány a různě speciálně upraveny
  • – skladováni zboží, které vyžaduje zvláštní skladovací podmínky
  • – chladírny, mrazáky, dozrávárny ovoce, skaldy pro ovoce a zeleninu s upravenou atmosférou

 

PALETIZACE

  • využití palet pro přepravu, manipulaci a skladování zboží
  • zboží je umístěno na paletách normalizovaných rozměrů
  • paleta je dřevěná nebo kovová plošina, uzpůsobena pro manipulaci vidlicový vozík
  • urychluje přepravu zboží, usnadňuje manipulaci se zbožím, lépe prostory ve skladu
  • podle konstrukce se rozlišuje 3 druhy palet :
    • A, prostá
    • B, ohradová – s bočními stěnami
    • C, skříňová – s bočními stěnami a víkem

 

KONTEJNARIZACE

  • manipulační systém, který využívá objemných nosných prostředků pro přepravu zboží
  • šetří čas, fyzickou námahu, mluvíme o dopravě bez překládky
  • podle konstrukce rozdělujeme kontejnery :
    • A, skříňové
    • B, nádržkové – kapaliny, sypké hmoty
    • C, měkké skládací – kapaliny,sypké hmoty






—————————————————————————

 Stáhnout práci v PDF  Upozornit na chybu

 Učebnice k maturitě  Maturitní kurzy

 Učebnice k VŠ přijímačkám  Kurzy na přijímačky

—————————————————————————

Další podobné materiály na webu: