
Otázka: Všeobecné zásady stolování
Předmět: Cestovní ruch a průvodcovství
Přidal(a): Kristýna Koutníková
VŠEOBECNÉ ZÁSADY STOLOVÁNÍ
- Všeobecné zásady stolování upravují chování u stolu: před jídlem, během jídla a po jídle při společném stravování osob.
Jedná se hlavně o tyto zásady:
PŘED JÍDLEM
- ke stolu jdeme adekvátně oblečeni, upraveni a čístí,
- muži pomáhají ženám s usazením tak, že odsouvají židle, muži stojí, dokud se neusadí všechny ženy, až pak zasednou ke stolu oni,
BĚHEM JÍDLA
- u stolu sedíme způsobně =) sedíme vzpřímeně a klidně (neošíváme se, nevrtíme se a nehoupeme se na židli), nohy jsou volně pokrčené a položené chodidly na zem (nenatahujeme je, neroztahujeme je ani nekřížíme je), lokty nepokládáme na stůl,
- dodržujeme zásady společenské konverzace =) konverzujeme pouze o vhodných tématech a hlavně nemluvíme s plnými ústy,
- jíme společně s ostatními společníky =) začínáme jíst až tehdy, když všichni u stolu mají jídlo naservírované (neochutnáváme, neuždibujeme, neusekáváme, …),
- před jídlem si popřejeme: ´´dobrou chuť´´,
- společný přípitek =) ťuká se jemně – symbolicky a to pouze sektem a vínem ostatní nápoje včetně piva a ´´panáků´´ tvrdého alkoholu se jen pozvedají,
- jíme kultivovaně =) v jídle se nerýpeme a nepřehrabujeme, nehltáme a do úst si vkládáme přiměřeně velká sousta (nekřečkujeme), nepřežvykujeme s otevřenými ústy, nemlaskáme, nesrkáme, do jídla nefoukáme (např.: do polévek) ani k němu nečicháme, neolizujeme si prsty ani příbor a už vůbec ne talíř, příbory hlavně lžící necinkáme o talíř, chleba neukusujeme, ale ulamujeme,
- používáme správný příbor =) začíná se tím nejdále od talíře,
- dbáme na správné držení příborů =) příbor držíme jemně a elegantně (ne jako prase kost) tak, aby z rukou vyčnívala zhruba 1/3 délky příboru – konce se ztrácejí v dlaních, nůž zůstává vždy u talíře a vidličku zvedáme mírným pohybem k ústům hroty směrem k nám (příborem nešermujeme),
- dodržujeme správnost odkládání příborů =) pokud během jídla děláme pauzu např.: na napití nebo mini konverzaci, odkládáme příbor na talíř tak, aby se dotýkal špičkami, ale zůstal rozevřený, naopak když dojíme nebo v jídle dál nechceme pokračovat, příbor odložíme souběžně po pravé straně talíře hroty směrem do středu talíře,
- dbáme na správné držení nápojového inventáře =) sklenice na stopce vždy držíme jen za stopku v dolní části i sklenice bez stopky vždy držíme za dolní část, šálky držíme jedině za ouška (nikdy ne za tělo šálku),
- dodržujeme pravidla hygieny a estetiky =) ústa (popř. i ruce) si utíráme do ubrousku, látkový ubrousek odložíme vpravo od talíře, papírový ubrousek odložíme pod příbor na talíř, jídlo mezi zuby si odcházíme po jídle vyčistit na toaletu,
- dodržujeme zásady společenské etikety =) pokud to není akutní, během jídla od stolu nevstáváme ani neodcházíme, též pokud to není akutní, u stolu nepoužíváme mobilní telefon ani jiné elektronické zařízení,
PO JÍDLE
- od stolu vstáváme, až všichni dojí a dopijí a poté co vstane hlavní osoba, ženám muži pomáhají.