Ekologické trendy v gastronomii

Proč je zakázané kopírování? 💾 Stáhnout materiálVIP členstvíNahlásit chybu

 

Otázka: Ekologické trendy v gastronomii

Předmět: Hotelový provoz, Gastronomie

Přidal(a): Terezie

 

 

Jeden z největších trendů v posledních letech, jsou lokální suroviny. Provozovatelé mnohem častěji nakupují u tuzemských dodavatelů, v maloobchodech a podporují malochov českých zvířat.  Ti, kteří se toto snaží dodržovat, také nepodporují jatka v zahraničí. Mnohem častěji se stává to, že lidé nenakupují vody, ale koupili si čističky vod, aby zbytečně neutráceli za kupovanou čistou vodu. Taktéž se nám tady rozmohlo to, že provozovatelé kupují prošlé potraviny.

Uvědomělejší stravování bude dalším trendem tohoto roku a to především proto, že už během loňského roku lidé po celé planetě snížili spotřebu masa a živočišných produktů. Všeobecně více pečujeme o své zdraví a snižujeme přísun masa do organismu. Roste popularita náhražek masa, jakými jsou sója, tempeh či tofu. Trendem roku 2021 bude i chuťově plné a plnohodnotné, prostě uspokojující, veganské jídlo. Dominovat by tak mohly například produkty z cizrny.

Například ryby se berou čím dál častěji přímo od rybářů. V mnoha světových rybářských městech se vytvořily nové rybářské skupiny a společnosti, které jsou schopny komunikovat prostřednictvím kuchařů, webů či dokonce aplikací.

Spotřebitelé si začali doma péct vlastní pečivo, třeba kváskový chléb, rohlíky, housky a jiné druhy pečiva. Někteří si taky zavařují vlastní marmelády, ovoce a zeleninu. To také není na škodu, protože pokud je člověk šikovný, může tyto výrobky prodávat.

A jak je to se samotnou ekologií v kuchyni? Pod pojmem ekonomie v kuchyni si lze představit jediné, a to šetrnost a šetrné zacházení se zbožím. Je potřeba umět správně nakupovat a neměli bychom nadbytečně produkovat zbytečný odpad. To znamená, že potraviny, které se dají ještě použít, nevyhazujeme do koše. Jedná se například o odpad ze zeleniny, který můžeme využít jako ozdobu, nebo ho jednoduše použít do polévek. Měli bychom si také prověřit kupované zboží, co se týče kvality, váhy a ceny. Nesmíme zapomenout ani na recyklování prázdných lahví, jako jsou PET lahve i skleněné lahve. Samozřejmě je potřeba myslet i na spotřebu energie, tu ušetříme, když budeme vypínat jak sporáky, tak i ostatní přístroje, které se zrovna nepoužívají a nesmíme zapomenout ani na výkon, takže je vhodné, nenechávat zbytečně svítit lampy. V neposlední řadě, je nenechávat téct zbytečně dlouho vodu.


Další podobné materiály na webu: