Kategorizace, klasifikace a certifikace hotelů

 

Otázka: Kategorizace, klasifikace a certifikace hotelů

Předmět: Podnikání, Hotelnictví

Přidal(a): Eliška Svetlíková

 

Kategorizace: proces, kdy dělíme ub. zařízení do kategorií

Klasifikace: označení na požadavky jednotlivých zařízení

Standardizace: požadavky na poskytnuté služby

Certifikace: proces udělení certifikátů

Zákonná úprava: živnostenské oprávnění, vyhláška ministerstva pro místní rozvoj využití území, vyhláška ministerstva o obecných požadavcích

 

Ubytovací zařízení dělíme:

  • hotel: nad 10 pokojů
  • motel: většinou u cesty, pro motorkáře
  • penzion: max 10 pokojů
  • ostatní

 

Menší typy ubytovacích jednotek:

  • single room: jednolůžkový pokoj
  • double room: dvoulůžkový pokoj
  • twin room: dvě oddělená lůžka
  • multiplex: tři a více lůžek (většinou pro sportovce)
  • family room: tři a více lůžek, z toho dvě pro dospělé
  • junior suite: ubyt. se zvláštním prostorem pro sezení
  • suite: dva vzájemně propojené pokoje, oddělená ložnice a obývák
  • apartmá: oddělená místnost pro spaní, místnost se sedací soupravou a kuchyní
  • studio: jedna místnost s kuchyňským koutem
  • connecting room: samostatné pokoje s lůžky propojené spojovacími dveřmi
  • duplex: pokoje propojené podlažím

 

Druhy postelí:

  • single bed: pro jednu osobu s jednou matrací
  • double bed: postel pro dvě osoby s jednou matrací
  • queen bed: pro jednu osobu, 150×200 cm
  • twin beds: dvě oddělené postele se dvěma matracemi 90×200 cm
  • king bed: 200×200 cm pro dvě osoby s jednou matrací
  • california king bed: postel pro dvě osoby s jednou matrací 255×230 cm

 

Formy stravování:

  • bez snídaně
  • se snídaní
  • polopenze: dvě jídla, většinou bez nápojů
  • plná penze: tři jídla, většinou bez nápojů
  • all inclusive: + svačiny v průběhu dne a nápoje

 

Typy snídaní:

  • kontinentální: obsahuje chleba, máslo, marmeládu a horký nápoj
  • rozšířená: + větší výběr chleba, džemu, studených nápojů a sýrů, studených a masných výrobků
  • švédské stoly
  • anglická snídaně: rozšířená doplněná dalšími pokrmy

 

Zařízení pro hosty:

  • recepce: při vstupu, recepční, check-in a check-out
  • lobby: naproti nebo součástí recepce, místa na sezení
  • business centre: prostor na počítače, kopírka a tiskárna
  • restaurace: prostor na podávání jídel a nápojů
  • kavárna: káva a jiné teplé nápoje, malé stoly
  • bar: barový stůl, nabídka alk. a nealk. nápojů, otevřeno v pozdějších hodinách
  • vinárna: prostor s nabídkou vín
  • kongresové a konferenční prostory: prostory pro odborné přednášky, velký sál, občerstvení, většinou ve velkých hotelech s hodně pokoji

 

Klasifikační třídy:

  • 1 hvězdička: turist
  • 2 hvězdičky: economy
  • 3 hvězdičky: standard
  • 4 hvězdičky: first class
  • 5 hvězdiček: luxury

 

Ubytovací zařízení:

  • 1 a 2 hvězdičky: 8 m2 single, 12,6 m2 double
  • 3 hvězdičky: 9,5 m2 single, 13,3 m2 double
  • 4 hvězdičky: 12 m2 single, 16 m2 double
  • koupelna nejméně 4 m2
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!