Otázka: Kategorizace, klasifikace a certifikace hotelů
Předmět: Podnikání, Hotelnictví
Přidal(a): Eliška Svetlíková
Kategorizace: proces, kdy dělíme ub. zařízení do kategorií
Klasifikace: označení na požadavky jednotlivých zařízení
Standardizace: požadavky na poskytnuté služby
Certifikace: proces udělení certifikátů
Zákonná úprava: živnostenské oprávnění, vyhláška ministerstva pro místní rozvoj využití území, vyhláška ministerstva o obecných požadavcích
Ubytovací zařízení dělíme:
- hotel: nad 10 pokojů
- motel: většinou u cesty, pro motorkáře
- penzion: max 10 pokojů
- ostatní
Menší typy ubytovacích jednotek:
- single room: jednolůžkový pokoj
- double room: dvoulůžkový pokoj
- twin room: dvě oddělená lůžka
- multiplex: tři a více lůžek (většinou pro sportovce)
- family room: tři a více lůžek, z toho dvě pro dospělé
- junior suite: ubyt. se zvláštním prostorem pro sezení
- suite: dva vzájemně propojené pokoje, oddělená ložnice a obývák
- apartmá: oddělená místnost pro spaní, místnost se sedací soupravou a kuchyní
- studio: jedna místnost s kuchyňským koutem
- connecting room: samostatné pokoje s lůžky propojené spojovacími dveřmi
- duplex: pokoje propojené podlažím
Druhy postelí:
- single bed: pro jednu osobu s jednou matrací
- double bed: postel pro dvě osoby s jednou matrací
- queen bed: pro jednu osobu, 150×200 cm
- twin beds: dvě oddělené postele se dvěma matracemi 90×200 cm
- king bed: 200×200 cm pro dvě osoby s jednou matrací
- california king bed: postel pro dvě osoby s jednou matrací 255×230 cm
Formy stravování:
- bez snídaně
- se snídaní
- polopenze: dvě jídla, většinou bez nápojů
- plná penze: tři jídla, většinou bez nápojů
- all inclusive: + svačiny v průběhu dne a nápoje
Typy snídaní:
- kontinentální: obsahuje chleba, máslo, marmeládu a horký nápoj
- rozšířená: + větší výběr chleba, džemu, studených nápojů a sýrů, studených a masných výrobků
- švédské stoly
- anglická snídaně: rozšířená doplněná dalšími pokrmy
Zařízení pro hosty:
- recepce: při vstupu, recepční, check-in a check-out
- lobby: naproti nebo součástí recepce, místa na sezení
- business centre: prostor na počítače, kopírka a tiskárna
- restaurace: prostor na podávání jídel a nápojů
- kavárna: káva a jiné teplé nápoje, malé stoly
- bar: barový stůl, nabídka alk. a nealk. nápojů, otevřeno v pozdějších hodinách
- vinárna: prostor s nabídkou vín
- kongresové a konferenční prostory: prostory pro odborné přednášky, velký sál, občerstvení, většinou ve velkých hotelech s hodně pokoji
Klasifikační třídy:
- 1 hvězdička: turist
- 2 hvězdičky: economy
- 3 hvězdičky: standard
- 4 hvězdičky: first class
- 5 hvězdiček: luxury
Ubytovací zařízení:
- 1 a 2 hvězdičky: 8 m2 single, 12,6 m2 double
- 3 hvězdičky: 9,5 m2 single, 13,3 m2 double
- 4 hvězdičky: 12 m2 single, 16 m2 double
- koupelna nejméně 4 m2