Otázka: Kontrola ČOI a náležitosti obalů
Předmět: Ekonomie
Přidal(a): V.R.
Kontrola – význam ČOI, značení zboží, náležitosti obalů
Česká obchodní inspekce (ČOI) je orgánem státní správy podřízeným Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
ČOI dozoruje:
- PO a FO prodávající či dodávající výrobky a zboží na vnitřní trh,
- poskytující služby,
- poskytující spotřebitelský úvěr,
- provozující tržiště
-> Pokud z nějakého důvodu tuto činnost nezastává jiný úřad.
ČOI kontroluje:
- dodržování podmínek k zabezpečení jakosti zboží, včetně jejich zdravotní nezávadnosti, podmínek pro skladování a dopravu
- zda se při prodeji používají ověřená měřidla a zda odpovídají tato měřidla předpisům a technickým normám
- dodržování podmínek stanovenými předpisy pro poskytování služeb a provozu některých specifických činností
- zda při uvádění těchto výrobků na trh byly tyto výrobky opatřeny povinným označením, popřípadě k nim byl přiložen předepsaný certifikát, zda vlastnosti výrobků odpovídají příslušným technickým požadavkům apod.
- zda jsou výrobky bezpečné
- zda jsou při sjednávání spotřebitelského úvěru dodržovány povinnosti stanovené právními předpisy (pokud dozor nevykonává ČNB)
ČOI nekontroluje kvalitu potravin, pokrmů a tabákových výrobků. Dozor nad kvalitou potravin a pokrmů vykonává Státní veterinární správa České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Označení obalů
Prodejce je povinen řádně informovat spotřebitele
- o vlastnostech prodávaných výrobků a charakteru služeb,
- o způsobu použití a údržby výrobku,
- o případném nebezpečí,
- o době jeho užívání,
Tyto informace musí být srozumitelně obsažené v přiloženém písemném návodu (pokud je nutný). Musí být uvedeny v českém jazyce.
Výrobky musí nést: označení výrobce nebo dovozce (popř. dodavatele), název výrobku (a jeho druhu, poddruhu jako např. mražené, sterilované,v prášku…), údaje o hmotnosti / množství /velikosti / rozměru, datum minimální trvanlivosti, údaje o skladování, údaj o určení potraviny pro zvláštní výživu, složení potravin, údaj o nepříznivém ovlivnění zdraví, nutriční hodnota (u potravin) další označení podle povahy výrobku, popřípadě užití, použité materiály (včetně materiálu obalu)