Otázka: Gastronomická zařízení v CR
Předmět: Cestovní ruch
Přidal(a): Gabriela
K čemu slouží gastronomická zařízení?
- Uspokojení potřeb jídla a pití
- Rozptýlení
- Prostředí pro komunikaci
Představují služby základního a doplňkového stravování
- Základní stravování: nabídka a prodej kompletního menu, (popřípadě nápojů označené jako oběd nebo večeře)
- Doplňkové stravování a občerstvení společensko-zábavních služeb, které jsou standartně spojeny s hudební produkcí, kulturním programem a dalšími aktivitami
KATEGORIZACE HOSTINSKÝCH ZAŘÍZENÍ
RESTAURACE – dochází dominantně k prodeji pokrmů a možností zakoupení nápojů a možností různých forem společenské zábavy
- DĚLENÍ
- Klasické restaurace – stravovací služby s obsluhou
- Pohostinství – zabezpečují základní i doplňkové služby
- Samoobslužné restaurace nebo jídelny – samoobslužný způsob servírování potravin a nápojů
- Rychlé občerstvení, motoresty – při silnicích a dálnicích
- Kiosky a stánky – zřizovány jako sezónní, příležitostná zařízení
- Pochůzkový prodej – na sportovních akcích, koncertech, koupalištích
- Catering – dodavatelsky zajištěné komplexní gastronomické služby
BAR – dominantní je prodej nápojů s možností různých forem společenské zábavy
- DĚLENÍ
- Denní bar – dominancí je barový pult – specializace
- grill bar, snack bar, aperitiv bar
- Lobby bar – součástí hotelu, připravené teplé a studené nápoje
- Noční bar – noční klub, varieté – noční zábavné hostinské zařízení – barový pult, taneční parket
- Kavárna – především teplé nápoje, cukrářské výrobky a studená kuchyně
- často kombinace kino-kavárna, kavárna-cukrárna, internetové kavárny
- Pivnice – obslužné zařízení specializované na prodej piva a jídla vhodného k pivu
- Vinárna – podávání a prodej širšího sortimentu vína
- Denní bar – dominancí je barový pult – specializace
SLOW FOOD X FASTO FOOD
FASTFOOD
- založeno na rychlém výběru, prodeji a konzumaci stravy
- patří do veřejného stravování
- cílem je minimální přerušení činnosti zákazníků (dovoz do kanceláře, prodej do auta)
- Churrasco (šuhasku, Portugalsko) – steak hause – nabízí steaky různých velikostí a v různých úpravách, často připravované na ohni
- Minigril (pipigril) – nabídka kuřat, řízků, případně sladkých moučníků
- Patizzerie (patisri, Francie) – cukrárna se speciální nabídkou sladkých zákusků (i teplých) doplněné o osvěžující nápoje
- Lunch restauratn – za jeden poplatek výběr ze studeného i teplého bufetového stolu
- Barbecue (Anglie) –pokrmy připravované na roštu nebo rožni, často před zraky zákazníků
- Pizzerie (Itálie) – příprava pizzy, pasty
SLOWFOOD
- pomalé jídlo, beze spěchu
- reakce rychle se rozvíjející růst sítí rychlého občerstvení
- vznik – Itálie
- odpor k průmyslové velkovýrobě potravin a chemické chuti
- Dobré jídlo je čerstvé a chutné. Jeho konzumace je smyslovým prožitkem.
- Čisté jídlo je pěstované s ohledem k životnímu prostředí. Výroba potravinářských produktů nesmí poškozovat lidské zdraví a musí se obejít bez chemických náhražek.
- Poctivé jídlo vzniká za férových podmínek pro výrobce, kteří ho spotřebitelům poskytují za dostupnou cenu.
ROZČLENĚNÍ STRAVOVACÍCH SLUŽEB
Stravovací služby
- Společné
- Účelové
- Veřejné
- Individuální
SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ
- hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů
- pro velké skupiny lidí
- Účelové stravování
- stravování specificky vymezených skupin osob, stálého okruhu zákazníků
- klient hradí jen část nákladů na jídlo
- školní stravování, závodní stravování, zdravotní stravování
- ve vztahu k CR má minimální význam
- Veřejné stravování
- uspokojování potřeb výživy
- funkce společenského setkávání a zábavy
- historicky nejstarší stravování, které je spojeno primárně s rozvojem obchodu a CR
- Účelové stravování
INDIVIDUÁLNÍ STRAVOVÁNÍ
- nevyužívá společných stravovacích zařízení a služeb
- obvykle spojeno s pohybem ve vlastních ubytovacích zařízeních
- spojeno s pobytem, túrami, vycházkami, kde se nenachází pohostinská zařízení