Gastronomická zařízení v cestovním ruchu

ekonomie

 

Otázka: Gastronomická zařízení v CR

Předmět: Cestovní ruch

Přidal(a): Gabriela

 

K čemu slouží gastronomická zařízení?

  • Uspokojení potřeb jídla a pití
  • Rozptýlení
  • Prostředí pro komunikaci

 

Představují služby základního a doplňkového stravování

  • Základní stravování: nabídka a prodej kompletního menu, (popřípadě nápojů označené jako oběd nebo večeře)
  • Doplňkové stravování a občerstvení společensko-zábavních služeb, které jsou standartně spojeny s hudební produkcí, kulturním programem a dalšími aktivitami

 

KATEGORIZACE HOSTINSKÝCH ZAŘÍZENÍ

RESTAURACE – dochází dominantně k prodeji pokrmů a možností zakoupení nápojů a možností různých forem společenské zábavy

  • DĚLENÍ
    • Klasické restaurace – stravovací služby s obsluhou
    • Pohostinství – zabezpečují základní i doplňkové služby
    • Samoobslužné restaurace nebo jídelny – samoobslužný způsob servírování potravin a nápojů
    • Rychlé občerstvení, motoresty – při silnicích a dálnicích
    • Kiosky a stánky – zřizovány jako sezónní, příležitostná zařízení
    • Pochůzkový prodej – na sportovních akcích, koncertech, koupalištích
    • Catering – dodavatelsky zajištěné komplexní gastronomické služby

BAR – dominantní je prodej nápojů s možností různých forem společenské zábavy

  • DĚLENÍ
    • Denní bar – dominancí je barový pult – specializace
      • grill bar, snack bar, aperitiv bar
    • Lobby bar – součástí hotelu, připravené teplé a studené nápoje
    • Noční bar – noční klub, varieté – noční zábavné hostinské zařízení – barový pult, taneční parket
    • Kavárna – především teplé nápoje, cukrářské výrobky a studená kuchyně
      • často kombinace kino-kavárna, kavárna-cukrárna, internetové kavárny
    • Pivnice – obslužné zařízení specializované na prodej piva a jídla vhodného k pivu
    • Vinárna – podávání a prodej širšího sortimentu vína

 

SLOW FOOD X FASTO FOOD

FASTFOOD

  • založeno na rychlém výběru, prodeji a konzumaci stravy
  • patří do veřejného stravování
  • cílem je minimální přerušení činnosti zákazníků (dovoz do kanceláře, prodej do auta)
    • Churrasco (šuhasku, Portugalsko) – steak hause – nabízí steaky různých velikostí a v různých úpravách, často připravované na ohni
    • Minigril (pipigril) – nabídka kuřat, řízků, případně sladkých moučníků
    • Patizzerie (patisri, Francie) – cukrárna se speciální nabídkou sladkých zákusků (i teplých) doplněné o osvěžující nápoje
    • Lunch restauratn – za jeden poplatek výběr ze studeného i teplého bufetového stolu
    • Barbecue (Anglie) –pokrmy připravované na roštu nebo rožni, často před zraky zákazníků
    • Pizzerie (Itálie) – příprava pizzy, pasty

 

SLOWFOOD

  • pomalé jídlo, beze spěchu
    • reakce rychle se rozvíjející růst sítí rychlého občerstvení
    • vznik – Itálie
    • odpor k průmyslové velkovýrobě potravin a chemické chuti
  • Dobré jídlo je čerstvé a chutné. Jeho konzumace je smyslovým prožitkem.
  • Čisté jídlo je pěstované s ohledem k životnímu prostředí. Výroba potravinářských produktů nesmí poškozovat lidské zdraví a musí se obejít bez chemických náhražek.
  • Poctivé jídlo vzniká za férových podmínek pro výrobce, kteří ho spotřebitelům poskytují za dostupnou cenu.

 

ROZČLENĚNÍ STRAVOVACÍCH SLUŽEB

Stravovací služby

  • Společné
    • Účelové
    • Veřejné
  • Individuální

 

SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ

  • hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů
  • pro velké skupiny lidí
    • Účelové stravování
      • stravování specificky vymezených skupin osob, stálého okruhu zákazníků
      • klient hradí jen část nákladů na jídlo
      • školní stravování, závodní stravování, zdravotní stravování
      • ve vztahu k CR má minimální význam
    • Veřejné stravování
      • uspokojování potřeb výživy
      • funkce společenského setkávání a zábavy
      • historicky nejstarší stravování, které je spojeno primárně s rozvojem obchodu a CR

 

INDIVIDUÁLNÍ STRAVOVÁNÍ

  • nevyužívá společných stravovacích zařízení a služeb
  • obvykle spojeno s pohybem ve vlastních ubytovacích zařízeních
  • spojeno s pobytem, túrami, vycházkami, kde se nenachází pohostinská zařízení
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy